W dniu 22.11.2018 r. grupa 16 uczestników Hufca Pracy w Kędzierzynie-Koźlu, uczniów szkoły zawodowej Zespołu Szkół nr 1 w Kędzierzynie-Koźlu wzięła udział w warsztatach kulinarnych „ArtFood. Czyli sztuka na talerzu”, które poprowadziła Pani Danuta Salamon szefowa kuchni hotelu „Solidaris” w Kędzierzynie-Koźlu.

Głównym celem zajęć było rozwijanie przez uczniów kompetencji kluczowych oraz umiejętności około zawodowych jak również poznanie nowych technik gotowania i obróbki kulinarnej. Partner został wybrany nieprzypadkowo, gdyż jest to jedna z najlepszych restauracji w okolicy, znana m.in. z bardzo wykwintnej kuchni. Warsztaty składały się z dwóch części. W części teoretycznej prowadzący przedstawił najnowsze trendy i techniki podawania potraw. Szczegółowo zostały również omówione zagadnienia dotyczące doboru zastawy i aranżacji talerza. W części praktycznej młodzież przygotowywała potrawy pod okiem prowadzącego oraz dekorowała i aranżowała potrawy. W menu znalazły się: zupa krem cukiniowa z chipsem z boczku, roladka drobiowo-warzywna z purre dyniowym i sałatką winegret oraz na deser jabłuszka skarmelizowane w miodzie. Po skończonych warsztatach młodzież mogła wspólnie degustować przygotowane przez siebie dania. Ponadto rozdano certyfikaty uczestnictwa w warsztatach. Kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku, dlatego tak ważne jest to, jak potrawa zostanie podana. Nawet prosto udekorowane danie zyskuje nie tylko na wyglądzie ale również smakuje lepiej. Pobudzanie trzech zmysłów człowieka: wzroku, zapachu i smaku to klucz do efektownej aranżacji potraw nie tylko w restauracjach ale i w naszych domach.

kk2     kk3


Działanie zostało zrealizowane w ramach dodatkowych inicjatyw realizowanych przez jednostki funkcjonujące jako rezultat projektu „OHP jako realizator usług rynku pracy” we współpracy Punktu Pośrednictwa Pracy w Strzelcach Opolskich i Punktu Pośrednictwa Pracy w Kędzierzynie-Koźlu.

Elżbieta Bartoszek