Dnia 28.11.2018r. w Brzegu zostały przeprowadzone nietypowe warsztaty kulinarne. Uczestnicy Grupy Wychowawczej mieli niepowtarzalną okazję pracować pod fachowym okiem uczestnika telewizyjnego programu „Hell’s Kitchen” – Rolandem Knittel. Młodzież spróbowała swoich sił w bardzo specyficznej dziedzinie kulinarnej jaką jest kuchnia molekularna oraz dekonstrukcja potraw.

Uczestnicy wraz z Panem Rolandem pracowali teksturami przy zachowaniu oryginalnego smaku potrawy, kontrolując przy tym reakcje chemiczne, które zachodziły pomiędzy składnikami, czyli rozkładali każdą potrawę na pojedyncze składniki i każdy przygotowywali osobno, na koniec łącząc je razem na talerzu. W ten niezwykły sposób przygotowano mizerię, pajdę ze smalcem, buraczki oraz pączka z malinami.

2.2     3.3

                                  Pajda ze smalcem                                                                                    Pączek z malinami


Młodzież miała okazję spróbować swoich sił w bardzo specyficznych warsztatach, dzięki czemu każdy pracował z prawdziwą pasją i zaangażowaniem. Sympatyczna atmosfera podczas pracy sprzyjała nauce. Takie szkolenia na pewno zaowocują w przyszłości podczas pracy zawodowej młodych ludzi.


Dorota Wiewióra
Małgorzata Słodkowska