Jesień to czas zbioru owoców i warzyw. Okres w którym z pól zbiera się stanowiące podstawę „polskiej diety” i sztandarowy produkt naszych spiżarni ziemniaki. Kiedyś jesienią klasy szkolne obowiązkowo udawały się na wieś by tam uczestniczyć w wykopkach, po których bardzo często rozpalano ognisko by móc upiec i skosztować zebranych bulw. Dziś obyczaj ten właściwie nie jest już spotykany.

Obecnie młodzieży ziemniak kojarzy się bardziej z półką w markecie niż z jesiennym polem. Patrząc w stronę nowoczesności nie należy odwracać się od tego co tradycyjne. Wychodząc naprzeciw temu postulatowi wychowawcy HP Nysa zorganizowali dla swoich podopiecznych „Dzień Pieczonego Ziemniaka”. Przybyłych powitała Pani Marta Seniura, która przedstawiła, krótko historię uprawy ziemniaka oraz liczne ciekawostki związane z tą rośliną. Uczestnicy poznali słowa jakie określają ziemniaka w licznych gwarach występujących na terenie naszego kraju. Po tej pouczającej ale i dowcipnej pogadance wszyscy zaproszeni zostali do zabawy i współzawodnictwa na wesoło. Uczestnicy podzieleni zostali na dwie drużyny: „Chipsy” i „Frytki”. Nasza młodzież miała okazję rywalizować w bardzo ciekawych konkurencjach, między innymi: biegu w workach, biegu z balonami czy wyścigu kelnerów. Nie zabrakło uwielbianego przez hufcowych siłaczy przeciągania liny. Zawody zakończyły się remisem. Wszyscy zawodnicy poczęstowani zostali kiełbaskami z grilla i ciepłą herbatą, do której znalazło się również małe słodkie „co nie co”. Na tym nie skończyły się jednak przygotowane atrakcje. Na stanowisku strzeleckim czekał już Pan Piotr Romek, który poprowadził zajęcia ze strzelania. Po zajęciach na podwórku wszyscy uczestnicy ustawili się do pamiątkowego zdjęcia. Należy podkreślić, że czynny udział w zabawach brali zarówno wychowawcy hufca jak i nauczyciele SP 5 w Nysie. Następnie młodzież przeszła do sali na parterze gdzie wyświetlony został film „Siła spokoju”. Ta mądra i motywująca opowieść zabrała widzów w filozoficzną podróż do wnętrza własnej duszy. Stworzyła okazję do tego by zastanowić się nad tym co w życiu ważne. Jak widać dzisiejszy Dzień Ziemniaka dostarczył młodzieży licznych bardzo różnorodnych przeżyć.


Anna Zielińska