Edukacja prozdrowotna jest bardzo ważna, w związku z czym w Hufcu Pracy w Nysie odbyło się spotkanie upowszechniające projekt „Jedność w różnorodności – medialnie, kulinarnie, europejsko!” współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+.

Jeden z uczestników biorących udział w projekcie prezentował wśród młodzieży OHP umiejętności i wiedzę nabytą podczas polsko-litewskich warsztatów kulinarno-medialnych. W trakcie prezentacji zostały omówione konkretne działania, które młodzież wykonywała w czasie projektu na temat promowania zdrowego odżywiania i zdrowego stylu życia, między innymi została przedstawiona piramida żywieniowa ustalona według dietetyka i filmik instruktażowy, który młodzież stworzyła w czasie wspólnych działań. Filmik przedstawia przygotowanie trzech potraw: jajecznicy z pomidorami i szczypiorkiem, chłodnik z buraka po litewsku i sałatkę wiosenną, które młodzież sama wykonywała, co ma zachęcić innych młodych ludzi do tego, by gotowali samodzielnie i zdrowo. W czasie prezentacji uczestnik odpowiadał na pytania zaproszonych kolegów i koleżanek na temat udziału w projekcie, opowiadał m.in.: o warsztatach z carvingu, gdzie nauczył się tworzyć dekorację z owoców i warzyw, o warsztatach fotograficznych, podczas których nauczył się jak fotografować profesjonalnym sprzętem potrawy z bliska oraz o wycieczkach edukacyjnych, podczas których wraz z innymi uczestnikami dowiedział się wiele na temat historii kulinariów europejskich. Ważnym elementem wymiany międzynarodowej była integracja z uczniami z Litwy, dzięki czemu uczestnik podszlifował znajomość języka angielskiego i poznał słownictwo w języku litewskim. Podczas prezentacji omówiono również finał wymiany, czyli biesiadę letnią, która kończyła wspólne główne działania. W trakcie biesiady uczestnicy projektu przygotowali i prezentowali swoje potrawy zaproszonym gościom oraz zaprezentowali kilka rodzajów tańców, w tym: belgijkę, Poloneza i taniec litewski.

Nr 1 uczestnik podczas prezentacji11
Podczas spotkania upowszechniającego promowano program, z którego projekt otrzymał dofinansowanie oraz przygotowano zdrowy posiłek, którym częstowali się zaproszeni uczniowie, każdy z nich wyraził chęć do zmiany nawyków żywieniowych, sugerując się informacjami zdobytymi od kolegi, który uczestniczył w projekcie i teraz promował jego rezultaty oraz zdrowy sposób na życie.

Bartosz Rzemieniuk
Agata Szpak

EU flag Erasmus vect POS                       Logo OHP Zarządz KG.BKS.021.48.2019