W dniu 21.05.2021r. w kuchni internatu w Oleśnie odbyły się warsztaty kulinarne z udziałem uczestników, którzy kształcą się w zawodzie kucharz. Spośród licznych potraw, młodzież wybrała domową tortille pszenna, którą postanowiła wykonać podczas warsztatów. Jest to prosta, szybka i pyszna przekąska, a także alternatywa dla typowych kanapek.

W misce umieszczono mąkę, sól, roztopione masło i gorącą wodę, wymieszano i po chwili można było wyrabiać ciasto, które smażono na suchej patelni. Następnie tortillę nadziano i zrolowano. Wszystkie składniki do przekąski to artykuły pn. ”produkt polski”. Celem warsztatów było pokazanie uczniom jak wykonać potrawy od podstaw samodzielnie. Okazało się, że taki własnoręcznie przygotowany posiłek może smakować dużo lepiej od tego kupionego w sklepie. Młodzież była zadowolena ze swojej pracy, a degustacja przygotowanych posiłków zaowocowała pomysłem na kolejne warsztaty kulinarne.

Ewa Jagieła

 

 

 

aimg 20210520 093105

 

 

aimg 20210520 103047

 

aimg 20210520 112036

 

aimg 20210520 123046

 

aimg 20210520 wa0007