W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Namysłowie uczniowie klasy VIII przystąpili do egzaminu teoretycznego i praktycznego, podsumowującego naukę zawodu kucharza.

Egzaminy przeprowadzono pod nadzorem komisji w składzie: Przewodnicząca komisji Pani Instruktor Angelika Chojecka oraz członkowie komisji Pani Patrycja Wąchała i Pan Paweł Michalczyk. Część teoretyczna składała się z 3 pytań opisowych, które zawierały wiedzę zdobytą podczas zajęć. Natomiast część praktyczna polegała na przygotowaniu potraw w grupach, które wcześniej zostały przydzielone poprzez losowanie. Wychowankowie mieli za zadanie przygotować kotlet po parysku, kotlet de volaille oraz naleśniki z serem. Młodzież przy przyrządzaniu potraw współpracowała ze sobą, dzieliła się obowiązkami i wykazywała się własną inwencją twórczą. Komisja cały czas nadzorowała postępy i działania wychowanków. Degustacja, której dokonała komisja była ostatnim etapem egzaminu, po którym nastąpiła ocena kucharzy i przygotowanych potraw.

Patrycja Wąchała

 

a2

 

a3

 

a4

 

a5

 

a6

 

a7

 

a8

 

a9