W dniu 10.06.2021r. młodzież mająca zajęcia praktyczne na warsztatach kucharskich, postanowiła przygotować pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu w zawodzie kucharz, mięsne danie obiadowe.

Pomysłów było wiele, jednak wybór padł na bitki wieprzowe z cebulką w sosie własnym. Im dłużej duszone, tym stają się delikatniejsze i bardziej soczyste. Bitki wieprzowe to jeden z najprostszych przepisów obiadowych. Zaletą bitek jest fakt, że do przygotowania można użyć prawie każdego rodzaju wieprzowiny. Jednym słowem to potrawa dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu. Młodzież z OSiW Olesno poznała technikę przygotowania potrawy od podstaw do podania na talerz. Uczestnicy zajęć poznali także wiele propozycji podania bitek na obiad. Młodzież stwierdziła, że idealnie smakują z kluskami śląskimi i surówką.

Krystyna Mateusiak

 

collage