Młodzieżowe Centrum Kariery w Kluczborku przy współpracy z Hufcem Pracy w Byczynie zorganizowało w dniu 11.06.2021 r. warsztaty kulinarne pt. „ Dzika Kuchnia” z wykorzystaniem roślin dziko rosnących. Zajęcia przeprowadziła Pani Patrycja Dyla-Szynklarz- dietetyk, oraz psychodietetyk. Celem przedsięwzięcia było przybliżenie młodzieży wiedzy na temat roślin dziko rosnących, jak i przekazanie podstawowych wiadomości o roślinach jadalnych i leczniczych czyli jak je zbierać, jakie są zasady przyrządzania ich oraz jakie wartości odżywcze i zdrowotne posiadają.
Uczestnicy nabyli wiedzę teoretyczną jak i praktyczną o jadalnych „ chwastach”, które mają szerokie zastosowanie dietetyczne dla poprawy zdrowia i nastroju jak i posiadających cenne wartości odżywcze. Często nie zdajemy sobie sprawy ile darów natury znajdziemy na kwiecistej łące lub lesie. Po części teoretycznej młodzież wspólnie z Panią Patrycją przygotowała zupę z pokrzyw i szparagów, następnie sałatkę z wykorzystaniem liści koniczyny, szpinaku, akacji, nagietka oraz bratków, a na zakończenie stworzyli mieszanki ziołowe wg własnej receptury spisując właściwości odżywcze, zdrowotne poszczególnych składników. Po przygotowaniu wszystkich potraw każdy mógł ich spróbować i jednogłośnie wszyscy potwierdzili, że było pysznie i zdrowo. Organizacja tego typu warsztatów sprawdziła się i mamy nadzieję, że zostaną powtórzone.
Poniżej przepis na zupę krem wg receptury Pani Patrycji Dyli- Szynklarz.
Zupa krem z pokrzywą i szparagami
Składniki:
1 duża cebula lub por
¼ dużego selera
1 pietruszka (korzeń)
5 średnik ziemniaków
250 g szparagów
10 gałązek pokrzywy
4 łyżki oliwy
1,5 l bulionu
pietruszka (nać)
sól
pieprz
kozieradka
Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Cebulę, seler i pietruszkę podsmaż na oliwie. Dodaj bulion lub wodę, wrzuć pokrojone w dużą kostkę ziemniaki, gotuj przez 20-25 min. Dodaj sól, pieprz, kozieradkę, szparagi i pokrzywę. Gotuj 3 min. Następnie zblenduj.
Zupę podaj z jogurtem naturalnym, grzankami, natką pietruszki i sezamem lub czarnuszką.
Smacznego!
Agnieszka Świderska-Włodarczyk