Praca dorywcza często wiąże się z segmentem usługowym i dotyczy zawodów chętnie wybieranych przez młodzież w sezonie wakacji i ferii zimowych. Taka właśnie myśl przyświecała Młodzieżowemu Centrum Kariery organizując w dniu 27.09.2023r. kurs dla przyszłych kelnerów z elementami pracy barmana.

Kurs został skierowany do uczestników grupy wychowawczej w Prudniku Hufca Pracy w Nysie, jako okazja zdobycia nowych kompetencji - nie tylko w pierwszych wakacyjnych zatrudnieniach, ale także jako szansa zdobycia umiejętności pracy z klientem w każdym zawodzie, gdzie taki wymóg się pojawia. Uczestnicy oprócz zajęć teoretycznych przygotowywali napoje, poznawali etykietę restauracji i baru, podawali lemoniadę i przekąski, pracowali z trudnymi klientami, w role których wcielali się prowadzący. Kurs został zrealizowany dzięki współpracy z dyrekcją Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Prudniku oraz wychowawcami grupy wychowawczej, którzy wspierają wszystkie inicjatywy na rzecz uczestników OHP kształcących się w szkole branżowej I stopnia. Na uczniów czekał słodki poczęstunek oraz napoje. Wszyscy uczestnicy otrzymają certyfikaty oraz zachowają sporą dawkę wiedzy z ćwiczeń z tacą, czy zastrzeżeń „trudnych klientów”, które przedstawiane były w formie zabawnych scenek, a nawet dram.  Prowadzący przybliżyli młodzieży sylwetki omawianych zawodów i zdradzili tajniki swojej pracy. Młodzieży towarzyszyła przyjazna i miła atmosfera, którą tworzyli prowadzący i organizatorzy. Warto też zaznaczyć, iż wszystkie kolorowe napoje były imitacjami znanych odpowiedników.

 

Hubicki Łukasz

Małgorzata Tyrpuła

 

collage1