W ostatnim czasie uczestnicy z HP Brzeg mieli okazję przyjrzeć się jak powstają łakocie według tradycyjnych receptur cukierniczych a było to możliwe dzięki wycieczce zawodoznawczej do Manufaktury Cukierków i Lizaków we Wrocławiu.

Młodzież mogła na własne oczy zobaczyć wszystkie etapy tworzenia wyrobów cukierniczych. Pierwszy etap zaczyna się od momentu wylania gorącego karmelu na kamienny blat, a po chwili dodaje się aromat oraz naturalne barwniki pochodzenia naturalnego. Kiedy masa lekko przestygnie, przekłada się ją na podgrzewaną matę i zaczyna się proces rozciągania, przekładania, zawijania, ubijania i skręcania. W ten sposób powstają słodkie cuda, od małych cukiereczków po duże, pasiaste lizaki i to bez użycia jakichkolwiek maszyn- wszystko odbywa się ręcznie.  Po przygotowaniu masy zaczęła się zabawa. Każdy z uczniów miał możliwość spróbować swoich sił w roli cukiernika i wykonać własnego, kolorowego lizaka. W pochmurny, listopadowy dzień uśmiech z twarzy nikomu nie schodził.

Aleksandra Partykiewicz

Magdalena Margol

Proces tworzenia wyrobów cukierniczych

Proces tworzenia wyrobów cukierniczych

Proces tworzenia wyrobów cukierniczych