W dniu 29.10.2020 w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Oleśnie odbyły się warsztaty kulinarne pn. „Mleko”.Nasza młodzież gotowała wykwintne dania pod okiem znanego kucharza z Opola. Swoją obecnością zaszczycił nas Roland Knittel uczestnik III edycji Hell's Kitchen - Piekielna Kuchnia" oraz jego asystentka Edyta Młot z Opola.
Dla uczestników przygotowano pięć stanowisk do gotowania. Na początku spotkania Pan Roland wprowadził młodzież w tematykę potraw oraz ich pochodzenie. Następnie uczestnicy z pomocą prowadzącego przygotowywali potrawy na bazie swojskiego mleka takie jak:
1.Sałatka z marynowanych warzyw sezonowych z własnoręcznie przygotowaną mozzarellą. Do tego upieczony został chleb.
2.Wytrawna panna cotta z konfiturą z pieczonych buraków i malin, czyli deser pochodzenia północnowłoskiego.
Każdy z uczestników własnoręcznie zrobił mozzarelle ze swojskiego mleka. Niesamowitą i smaczną przekąską były również chipsy z pietruszki. Purée z selera w mleku dobrze komponowało się z resztą dania.Dzięki temu szkoleniu młodzież w inny sposób spojrzała na zawód kucharz. Uczestnicy przekonali się , że z mleka i zwykłych warzyw można wyczarować przepyszne potrawy oraz desery idealne nawet dla niejadków.Nowy sposób spojrzenia na przygotowanie ciekawych potraw na pewno zaowocują w przyszłości podczas pracy zawodowej naszych uczestników.Uczestnikom podobała się organizacja, sposób prowadzenia zajęć oraz atmosfera. Nie mogą się doczekać następnych warsztatów.
Anna Małek, Ewa Korzeniewska, Aneta Wiatr-Żyta