W związku ze Światowym Dniem Pizzy nasza młodzież w ramach praktycznej nauki zawodu przygotowała na kolację dla koleżanek i kolegów z internatu OSiW w Oleśnie pizzę. Została ona przyrządzona własnoręcznie w naszej kuchni.

Historia pizzy liczy setki lat. Potrawa, która znamy narodziła się w Neapolu, a przyrządził ją Raffaele Esposito, znany w całym mieście ze smaku swoich wyrobów, właściciel pierwszych pizzerii. Pana Esposito, skuszona zachwytami odwiedziła sama królowa Małgorzata Sabudzka. Pizza do dziś cieszy się olbrzymim powodzeniem na całym świecie. Popularność ta sprawiła, że w 2010 roku pizza neapolitańska stała się certyfikowanym wyrobem tradycyjnym. Pięć lat później została kandydatką Włoch na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Posiłek przygotowany przez uczniów był wyjątkowy. Kusił chrupiącym spodem oraz bogatymi dodatkami, przede wszystkim był bardzo smaczny, a przygotowanie go sprawiło wiele radości. Młodzieży zdobyła nowe doświadczenie i umiejętności.

 

Krystyna Mateusiak

 

 

 

21

 

31