9 marca 2021 młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Namysłowie wzięła udział w warsztatach ze zdrowego odżywiania, prowadzonych przez specjalistę ds. rozwoju zawodowego - Panią Małgorzatę Błażejowską-Baklarz z Opolskiej Komendy Wojewódzkiej OHP.

Prowadząca wyjaśniła jak ważne w codziennym żywieniu są witaminy, mikro i makroelementy, węglowodany oraz tłuszcze. Warsztaty miały na celu przybliżyć młodzieży zasady zdrowego stylu życia oraz komponowania zdrowych, pełnowartościowych posiłków. W części praktycznej uczestnicy wspólnie z prowadzącą, przygotowali zdrowe musli z owocami na śniadanie, świeżą sałatkę z awokado i kurczakiem, a na deser zaserwowano trzy rodzaje smacznego i zdrowego smoothie, który prócz posiadanych wartości odżywczych, wspomaga również organizm w walce z wirusami i wspiera układ odpornościowy. Młodzież od samego początku słuchała z ogromnym zaciekawieniem, brała czynny udział w dyskusji dotyczącej roli witamin w codziennej diecie. Najwięcej przyjemności sprawiła jednak część praktyczna. Każdy z uczestników miał możliwość przygotować posiłek oraz dorzucić swój pomysł, aby urozmaicić przepisy przygotowane wcześniej przez prowadzącą. Było pysznie a przede wszystkim zdrowo! Gościem spotkania była Pani Komendant OWK OHP - Justyna Soppa, która włączyła się do ciekawej, zdrowej dyskusji z uczestnikami i przyglądała się pysznościom wykonywanym przez młodzież.

Warsztaty zakończyły się ogłoszeniem konkursu wśród czterech grup, utworzonych podczas zajęć, w których pracowała młodzież. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie zdrowego przepisu, uwzgędniającego wiedzę przekazaną podczas warsztatów. Przepisy oraz zdjęcia wykonanych posiłków należy przygotować do 30 marca 2021. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na stronie internetowej Opolskiej Komendy Wojewódzkiej OHP.

 

Anna Fedorowska

 

wwwwIMG 20210311 WA0009

 

wwwwIMG 20210311 WA0014

 

wwwwIMG 20210309 124300

 

wwwwIMG 20210309 120920

 

wwwwIMG 20210309 122200

 

wwwwIMG 20210309 122516