Hufiec Pracy w Kędzierzynie-Koźlu przy współpracy z Zespołem Szkół nr 1 zorganizował konkurs kulinarny ,,Potrawy wielkanocne”. Do konkursu przystąpili uczestnicy klas drugich i trzecich kształcący się w zawodzie kucharza.

Składał się on z dwóch części: teoretycznej, którą był test wiedzy z zakresu gastronomii składający się z dwudziestu pytań oraz praktycznej, podczas której młodzież w dwuosobowych grupach przygotowywała potrawy wielkanocne takie jak jajka faszerowane i babki. Młodzież bardzo chętnie i aktywnie uczestniczyła w konkursie. Dołożyła wszelkich starań, aby potrawy wyglądały wykwintnie i były smaczne. Wykazali się przy tym dużą kreatywnością i pomysłowością. Zmagania uczestników oceniało jury, w składzie której zasiadali komendant hufca Aneta Kotarba-Krząkała, dyrektor ZS nr 1 Urszula Więcek, kierownik kształcenia praktycznego Ewelina Kowaś, właścicielka Restauracji Kryształ w Długomiłowicach Dominika Piegsa, Mateusz Kampa kucharz Restauracji Solidaris w Kędzierzynie-Koźlu oraz Julia Lerch uczennica trzeciej klasy Technikum Gastronomicznego. Komisja konkursowa miała trudne zadanie, gdyż wszystkie potrawy były wykonane efektownie i smacznie. Po naradach I miejsce komisja przyznała Joannie Zdziebłowskiej i Malwinie Olszewskiej, II miejsce zajęła drużyna męska, którą reprezentowali Bartłomiej Nowak i Artur Bednorz, natomiast miejsce III zdobyły Nikola Zych i Oliwia Mędrek. Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem i warto organizować tego typu przedsięwzięcia.

 

Aurelia Iwańska-Jagiełło

 

11

 

21

 

31

 

41

 

51