W ostatnich czasach modna jest promocja zdrowia. Dodatkowo od roku o zdrowiu i odporności, z uwagi na pandemię mówi się jeszcze więcej. Jest coraz więcej młodych ludzi, którzy zaczynają zwracać uwagę na to jak żyją, co jedzą i w jaki sposób mogą zadbać o swoje zdrowie.

Wpływ nawyków żywieniowych na efektywność i samopoczucie jest bardzo ważny w przypadku młodzieży, która podejmuje pracę ale także dla potencjalnych pracodawców, którzy zatrudniają młodzież. Główne problemy zdrowotne pokazują, że troska o zdrowie wymaga kompleksowego rozpoznania wyzwań zdrowotnych specyficznych dla personelu. Zdrowe odżywianie pracowników ma wpływ na codzienne życie ale również na ich funkcjonowanie zawodowe. Nie tylko wpisuje się to w panującą modę na zdrowy styl życia, ale także przynosi wymierne korzyści, zarówno pracownikom, jak i pracodawcom. W związku z tym w Internacie Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Oleśnie odbyły się warsztaty ze zdrowego odżywiania. W dniu warsztatów tj. 23.03.2021, z młodzieżą spotkała się Pani Małgorzata Błażejowska - Baklarz - specjalista ds. rozwoju zawodowego z Opolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP, która prowadziła zajęcia pn. „Wpływ diety na odporność organizmu”. Spotkanie miało na celu pokazać uczestnikom jak dbać i wspomagać układ odpornościowy zmieniając swoje nawyki żywieniowe, tak by utrzymać swój organizm w optymalnie dobrym stanie. Na warsztatach uczestnicy mieli możliwość dowiedzieć się jak ważne w codziennym żywieniu są witaminy, mikro i makroelementy, węglowodany oraz tłuszcze. Pod okiem prowadzącej młodzież przygotowała zdrowe śniadanie w postaci musli z owocami, sałatkę z kurczakiem i avocado, która była alternatywą dla drugiego śniadania, a na deser zaserwowano dwa rodzaje zdrowego smoothie. Uczestnicy warsztatów poznali zasady zdrowego stylu życia oraz komponowania zdrowych, pełnowartościowych posiłków.

Warsztaty zakończyły się ogłoszeniem konkursu dla młodzieży. Zadaniem konkursowym jest przygotowanie zdrowego przepisu, uwzględniającego wiedzę przekazaną podczas warsztatów. Przepisy oraz zdjęcia wykonanych posiłków należy przygotować do 30 marca 2021. Wyniki konkursu zostaną ogłoszone na stronie internetowej oraz facebooku Opolskiej Wojewódzkiej Komendy OHP.

Kadra oraz młodzież OSiW w Oleśnie ma nadzieję, że wkrótce odbędą się kolejne warsztaty, kształtujące zdrowe nawyki oraz dostarczające nowych umiejętności kulinarnych.

Anna Małek, Ewa Korzeniewska, Aneta Wiatr-Żyta

 

w3

 

w1

 

w4

 

w2

 

wIMG 20210323 103316

 

wIMG 20210323 103336

 

wIMG 20210323 103348

 

wIMG 20210323 103416

 

wIMG 20210323 105045

 

wIMG 20210323 120947

 

wIMG 20210323 123517

 

wIMG 20210323 123600

 

wIMG 20210323 124820

 

w9