W Opolskiej Wojewódzkiej Komendzie trwa konkurs kulinarny. Konkurs polegał na przygotowaniu przez młodzież świątecznej potrawy wielkanocnej i nagraniu filmu. Inspiracją miała być Kuchnia Polska i polskie produkty lokalne, regionalne lub ogólnopolskie.
W konkursie wzięli udział uczestnicy z HP w Głubczycach, Kędzierzyna-Koźla, Nysy , Opola, Brzegu, Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Oleśnie i Namysłowie. Wśród potraw przygotowanych przez młodzież króluje żurek, ale nie brakuje też faszerowanych jajek i sałatki jarzynowej. Uczestniczka z HP w Nysie przygotowała gniazda kukułcze, a uczestnik z HP w Kędzierzynie - Koźlu przygotował schab w sosie wiśniowym. Wśród przygotowanych przysmaków nie zabrakło również sernika wielkanocnego. Rozstrzygnięcie Konkursu nastąpi już po świętach Wielkanocnych. A wszystkim naszym uczestnikom życzymy pięknych, spokojnych i zdrowych Świąt Wielkanocnych.
Bernadeta Orlikowska