W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Namysłowie odbyły się warsztaty cukiernicze przeprowadzone przez Pana Marcina Zawadę pasjonata słodkich wypieków oraz Panią Katarzynę Siemońską właścicielkę Kawiarni ,,Mała Czarna” z Wołczyna. Warsztaty rozpoczęły się od części teoretycznej. Prowadzący zapoznali młodzież z zawodem cukiernika, podzielili się swoim doświadczeniem zawodowym, a następnie przedstawili plan warsztatów.

Każdy uczestnik otrzymał przepisy wypieków, które miały ułatwić wspólną pracę. Artystyczne wypieki młodzież rozpoczęła od przygotowania bloku orzechowego, który był bardzo popularnym deserem w latach 80 i 90. Już podczas przygotowywania pierwszych składników uczestnicy wykazali duże zaangażowanie i chęci do pracy, nawiązali również dobry kontakt z prowadzącymi zajęcia co zaowocowało wieloma pytaniami ze strony uczestników. Z każdym kolejnym etapem młodzież poznawała tajniki cukiernictwa oraz kształtowała swoje zdolności manualne. Każdy uczestnik mógł samodzielnie formować ciasteczka orzechowe, mini ptysie do których przygotowywali również kruszonkę cynamonową oraz krem wraz z musem malinowym. Wśród pozostałych słodkości znalazły się żelka z musu malinowego, jak również klasyczny sernik. Długo wyczekiwanym deserem był tort nowoczesny, polany lustrzaną polewą, na którego efekt końcowy czekali wszyscy uczestnicy.

Wspólne wypiekanie było okazją do wielu rozmów i dobrej zabawy. Młodzież chętnie angażowała się w słodką przygodę oraz nabyła profesjonalną wiedzę z zakresu cukiernictwa. Bardzo przyjemnym etapem warsztatów była sama degustacja wypieków oraz ich smaczny wygląd.

Justyna Wojtowicz

Agnieszka Piotrowicz

 

wZdjęcie nr 1

 

wZdjęcie nr 2

 

wZdjęcie nr 3

 

wZdjęcie nr 4

 

wZdjęcie nr 5

 

wZdjęcie nr 6