W dniu 31.05.2021r. w kuchni internatu OSiW OHP Olesno, młodociani pracownicy w zawodzie kucharz, pod okiem instruktora praktycznej nauki zawodu postanowili ugotować domowe flaki (flaczki) w ramach warsztatów kulinarnych. Wbrew pozorom przepis na to jak ugotować flaki wołowe nie jest mocno skomplikowany o czym przekonała się nasza młodzież.

Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paseczki fragmentów żołądka wołowego. Flaki są daniem, które przez lata bardzo silnie zakorzeniło się w naszym kraju. Ta potrawa znana już była w XIV wieku, kiedy to raczył się nią sam król Władysław Jagiełło. Flaki to tradycyjne polskie danie, które trafiło do domu i restauracji w wielu krajach Europy Środkowej, Zachodniej, a nawet Bliskiego Wschodu. Dodatkami do flaków są najczęściej warzywa korzeniowe, bulion rosołowy i przyprawy. Flaki wołowe to potrawa dla wszystkich. Trzeba tylko odnaleźć ten właściwy, ulubiony sposób ich przyrządzania. Jest to danie słynne na (prawie) całym świecie. Młodociani kucharze poznali technikę gotowania, pracy w grupie, a także podziału obowiązków. Na koniec gotowania stwierdzili, że przepis na flaki, który poznali na warsztatach, smakuje tak samo pysznie jak u mamy. Jest to potrawa, która posmakuje każdemu, mimo niezbyt ciekawej nazwy.

 

Krystyna Mateusiak

 

collage1