Mamy do zaoferowania sposób na szybki obiad. Będzie to przepis na krokiety z kapustą i grzybami. W pierwszej kolejności należy wykonać naleśniki. Najlepszy i sprawdzony przepis na naleśniki.

Składniki: 1 pełna szklanka (250 ml) i 2 łyżki mąki pszennej, 3 średnie jajka, 1 szklanka mleka,  1 szklanka wody, 4 łyżki oleju roślinnego, szczypta soli.

Do miski należy wsypać pełną szklankę i dwie łyżki maki pszennej. Wbić trzy jajka i wlej szklankę mleka oraz szklankę wody. Dodać szczyptę soli i cztery łyżki oleju roślinnego. Ciasto miksujemy przez kilka minut. Zmiksowane ciasto odstawiamy na około 30 minut. Następnie na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy małą chochelką zamieszane ciasto w taki sposób, aby masa przykryła całą powierzchnię patelni. Naleśnik powinny być cienkie.

Następnie przystępujemy do  przygotowania farszu. Potrzebne nam będą następujące składniki: 500 g pieczarek, 100 g żółtego sera, duża cebula, 300 g kiszonej kapusty, łyżeczka cukru (do ugotowania kapusty), 6 łyżek oleju, przyprawy po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu.

Kiszoną kapustę (bez zalewy) umieszczamy w garnku. Dodajemy szklankę wody i łyżeczkę cukru.  Garnek przykrywamy pokrywką i czekamy do zagotowania kapusty. Po zagotowaniu zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 25 minut. Odlewamy wodę z kapusty. Kiedy kapusta ostygnie odciśnij dokładnie z resztek wody i poszatkuj ją. W trakcie studzenia kapusty można przygotowywać kolejne składniki.

Z kapeluszy większych pieczarek zdejmij skórkę. Oczyszczone pieczarki należy drobno pokroić albo zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Na większą patelnię wlać dwie łyżki oleju roślinnego. Obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki cebulę umieścić na nagrzanym oleju. Podsmażamy 10 minut do zeszklenia. Do cebuli dokładamy starte lub pokrojone pieczarki wlewamy resztę oleju. Patelni nie przykrywamy pokrywką. Po 20 minutach podsmażania woda z pieczarek powinna całkowicie odparować. Następnie do cebuli i pieczarek dokładamy podgotowaną dobrze odciśniętą kapustę. Całość dobrze mieszamy i podsmażamy jeszcze około 10 minut. Patelnię z farszem odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Do przestudzonego farszu dodajemy około 100 gramów (ulubionego) tartego żółtego sera. Dokładamy również przyprawy: po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki, ¼ łyżeczki pieprzu. Bardzo dokładnie mieszamy farsz. W razie potrzeby dodajemy więcej soli lub pieprzu.

Gotowy farsz zawijamy w upieczone wcześniej naleśniki. Tak przygotowane krokiety panierujemy i podsmażamy na patelni. Nasze krokiety są gotowe do spożycia.

Ż Y C Z Y M Y     S M A C Z NE G O

 

collage1

 

collage11