W ramach praktyk zawodowych uczniowie OSiW Olesno chcieli zaproponować do przygotowania pyszną zupę meksykańską. Troszeczkę informacji dotyczących tej potrawy. Zupa ta należy do dań jednogarnkowych gotowanych na całym świecie. Należy do potraw sytych i rozgrzewających. Jest idealna na chłodniejsze dni.

Do przygotowania naszej zupy należy przygotować następujące składniki: 500 g mięsa mielonego, 1,5 duża cebula - 220 g, 2 średnia marchew - 140 g, 2 mała pietruszka - 100 g, 3 średnie ziemniaki (można pominąć), 4 ząbki czosnku, fasola czerwona z puszki - 400 g, kukurydza z puszki – 400 g, pomidory w puszce - 400 g, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 5 łyżek delikatnej oliwy, 4 szklanki wody lub bulionu, przyprawy: łyżka słodkiej papryki; łyżeczka soli i cukru; po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry mielonej i oregano.  

Do ugotowania zupy meksykańskiej polecamy garnek o pojemności minimum 3 l. Zupę meksykańską szykuje się w jednym garnku, więc i cebulkę z czosnkiem podsmażamy w garnku.

Do garnka wlewamy cztery łyżki oliwy (piątą łyżkę zostaw na podsmażenie mięsa). Obieramy cebulę i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie poszatkowaną cebulę dodajemy i podsmażamy dziesięć minut na bardzo małej mocy palnika. Cebula ma się tylko zeszklić. Obieramy cztery większe ząbki czosnku i kroimy je na mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli i całość podsmażam jeszcze minutę. Przez cały proces podsmażania cebuli a potem cebuli z czosnkiem, nie przykrywamy garnka przykrywką. Mieszamy też co jakiś czas całość przy pomocy drewnianej łyżki. Do cebuli z czosnkiem dodajemy też obrane i starte na dużych oczkach marchewkę oraz pietruszkę.
Jeśli dodajemy do zupy ziemniaki, to umieszczamy je w garnku razem z innymi warzywami. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę, nie większą niż 1 cm. Całość smażymy/dusimy pod przykryciem przez 10 minut na małej mocy palnika. Jeśli obawiasz się, że ziemniaki nie ugotują się w kwaśniejszej zupie, to możemy ugotować je oddzielnie w rondelku z osoloną wodą i dodajemy do zupy na samym końcu, czyli przed wyłączeniem zupy.

Całą zawartość garnka przekładamy na chwilę do osobnej miski. Garnka nie myjemy, a tylko wlewamy do niego łyżkę oliwy. Ustawiamy średnią moc palnika i wrzucamy zmielone mięso. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżeczka soli i cukru oraz po pół łyżeczki chili, pieprzu, kminku, kolendry i oregano. Mięso podsmażamy około 10 minut, ciągle mieszając je w garnku przy pomocy drewnianej łyżki. Do garnka z podsmażonym mięsem ponownie dodajemy odłożone wcześniej podsmażone warzywa, puszkę pomidorów oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Następnie wlewamy cztery szklanki wody (szklanka o pojemności 250 ml). Jeśli do zupy zostały dodane ziemniaki, to możemy dodać o jedną szklankę więcej wody, by zupa nie była za gęsta. 

Na koniec dodajemy również kukurydzę z puszki bez zalewy oraz czerwoną fasolę.

Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małej mocy palnika przez ostatnie 20 minut. Na koniec sprawdzamy smak zupy. Jeśli ktoś woli ostrzejszy smak może dodać do zupy np. więcej chili.

Zupa meksykańska świetnie smakuje z kromką świeżego pieczywa. Przed podaniem można ją udekorować siekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Bardzo dobra będzie również posypana tartym parmezanem.

Uczniowie zajadali się ze smakiem. W głowach Naszych praktykantów już rodzą się nowe pomysły na kolejne światowe potrawy do przygotowania w nowym 2021/2022 roku szkoleniowym.

Zupa palce lizać!! Do zobaczenia przy kolejnym nowym projekcie. SMACZNEGO!

 

collage1

 

collage11