Pod hasłem „Mała słodycz” młodzież z Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Oleśnie postanowiła na warsztatach kucharskich przygotować ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami i kruszonką.
Warsztaty zostały przeprowadzone przez instruktorów praktycznej nauki zawodu w zawodzie kucharz, a uczestnikami byli młodociani pracownicy: Ola, Laura i Mikołaj. Inicjatywa powstała dzięki wychowankom, którzy zauważyli w naszym internatowym sadzie owoce, które idealnie wkomponowałyby się do ciasta drożdżowego – ulubionego ciasta wychowanków internatu.
Idea przepisu na ciasto wraz z chrupiącą kruszonką przypomniana została przez Mikołaja, który przekazał szczegóły swoim koleżankom i zaakceptowana przez Panie Instruktorki.
Podopieczni OSiW w Oleśnie wraz z pozostałymi wychowawcami degustowali oraz zachwycali się przepysznym wypiekiem. Cytując za młodzieżą degustującą wypiek można przytoczyć następujące stwierdzenia: „Ciasto drożdżowe ze śliwkami to jeden z naszych ulubionych wypieków z owocami”, „Jest idealne na późne lato i jesień, gdy trwa sezon na śliwki - dojrzałe, słodkie i bogate w smaku”.
Kompetentnie przygotowane warsztaty pt: „Mała słodycz” zaowocowały nowymi kompetencjami i umiejętnościami młodocianych pracowników oraz dyskusją i zadowoleniem w trakcie spotkania konsumpcyjnego wychowanków i wychowawców kwitujących to jednoznacznie: „Mamy nadzieję, że ten przepis na stałe zagości w Naszym internacie”.
Olga Lach
Marek Wiendlocha