Jesień to piękna pora roku, która obfituje w wiele skarbów natury. Wśród nich królują wspaniałe polskie jabłka. W dniu 28 września uczestnicy Hufca Pracy w Nysie obchodzili Światowy Dzień Jabłka.

Wychowawcy HP w trakcie prowadzonych w klasach pogadanek podkreślili znaczenie jabłka i zawartych w nim składników odżywczych w diecie człowieka. Głównym celem spotkania była popularyzacja zdrowego stylu życia, propagowania idei zdrowego odżywiania się. Przy okazji poruszono temat spożywania pokarmów lokalnych i ekologiczne znaczenie takiego postępowania. Idealnymi pokarmami lokalnymi są dojrzewające przez cale lato w polskich sadach jabłka. Młodzież miała możliwość degustacji rumianych owoców, które zostały przekazane przez Opolską Wojewódzką Komendę Ochotniczych Hufców Pracy.

Barbara Czepiel

 

aw243063692 1033644490727416 4281702854188087191 n

 

awkolaż