29 września obchodzony jest ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych Międzynarodowy Dzień Świadomości o Stratach i Marnowaniu Żywności. Za sprawą porozumienia podpisanego przez Opolską Wojewódzką Komendę OHP z Bankiem Żywności w Opolu, młodzież, będąca pod opieką Hufca Pracy w Opolu, ma możliwość korzystania z produktów żywnościowych, przekazywanych przez sklepy spożywcze.

Akcja ma na celu przeciwdziałanie marnowaniu pełnowartościowej żywności. Tym razem podarowane nam zostały soczyste jabłka, które następnie zostały rozdane naszym uczestnikom. Obszerny plan zajęć lekcyjnych, niejednokrotnie przyczynia się do zwiększonego zapotrzebowania młodzieży na spożywanie posiłków w ciągu dnia. Nie każdego rodzica stać na taki wydatek, dlatego też rozdawane przez wychowawców owoce, cieszyły się bardzo dużym zainteresowaniem. Przy okazji propagowania działalności Banku Żywności, wychowawcy zachęcali młodzież do udzielania się na rzecz tej organizacji, poprzez udział w organizowanych zbiórkach.

Joanna Lachowicz

aw3jpg

 

aw1jpg