Młodzieżowe Centrum Kariery w Namysłowie zorganizowało warsztaty gastronomiczne pt. Świąteczne gotowanie. Uczestnikami warsztatów była młodzież klasy VIII z Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Namysłowie.

Głównym celem zorganizowanego przedsięwzięcia było podtrzymanie tradycji wykonywania świątecznych potraw wigilijnych. Młodzież pod okiem instruktorki zawodu uczyła się sporządzać podstawowe dania, które królują na polskich świątecznych stołach. Warsztaty rozpoczęły się od przedstawienia produktów niezbędnych do sporządzenia potraw po czym młodzież wraz z prowadzącą warsztaty przystąpiła do ich gotowania oraz smażenia. Wśród przygotowanych dań znalazły się dania tj.: uszka, pierogi, krokiety, barszcz czerwony, ryba oraz coś słodkiego: sernik, pierniczki, ciasto z orzechami. Uczestnicy sporządzili pyszne dania, których smak mogli poznać pozostali uczestnicy Ośrodka. Atmosfera warsztatów przybliżyła młodzieży tradycję wspólnego gotowania, a zapach sporządzanych dań wprowadził każdego z Nas w nastrój zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia.

Agnieszka Piotrowicz

Justyna Wojtowicz

aaaacollage