Gotowanie to wielka przyjemność, która angażuje intelekt, zapewnia ruch, stymuluje zmysły, a także ma moc zmniejszania stresu i lęku. Wszyscy jesteśmy organicznie związani z jedzeniem od początku swojego życia.

Czynności wykonywane podczas zajęć kulinarnych bardzo dobrze uczą samodzielności w zaspokajaniu podstawowych potrzeb życiowych. W kuchni Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Namysłowie odbyły się zajęcia kulinarne z udziałem uczestników, którzy kształcą się w zawodzie kucharz pod czujnym okiem Pani Instruktor Angeliki Chojeckiej i Pani Kamili Nowak. Młodzież postanowiła przygotować szybkie potrawy takie jak: tortilla i zapiekanki, a na osłodę mleczny shake. Uczestnicy przygotowali składniki i przyrządy niezbędne do przygotowania mlecznego shake, zapiekanek, placków tortilli, jak również farszu, który zawierał składniki wybrane przez przyszłych kucharzy. Młodzież wyrobiła ciasto, które smażono na suchej patelni, następnie tortillę wypełniono farszem i zrolowano. Zapiekanki wykonane z bułek, sera, szynki, pomidora i pieczarek zostały ułożone na blaszce i wrzucone do pieca. Słodki, mleczny shake został wykonany z jogurtów naturalnych, owsianych, a smaku dodały gruszki i jabłuszka. Uczestnictwo w takich zajęciach pozytywnie wpływa na samopoczucie, dostarcza wiary we własne możliwości. Wspólne gotowanie oznacza współpracę i komunikację. Pomaga nauczyć się, w jaki sposób rola każdej osoby jest ważna do osiągnięcia wspólnego celu. Młodzież była bardzo zadowolona ze swojej pracy i stwierdziła, że własnoręcznie przygotowany posiłek może smakować dużo lepiej.

Patrycja Wąchała, Angelika Chojecka, Kamila Nowak

aaaakolaż

 

aaaakolaż2