Pamiętając o tradycji Tłustego Czwartku wychowankowie Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Namysłowie uczcili święto wszystkich łasuchów. Praktykanci pod okiem instruktor Pani Katarzyny Dumańskiej smażyli pączki i oponki, żeby później delektować się ich wyśmienitym smakiem.
Zgodnie z założeniami zajęć uczniowie zostali zapoznani z zasadami bezpieczeństwa podczas prac w kuchni oraz technologią wyrobu ciasta drożdżowego. Następnie młodzież zajęła się przygotowaniem oponek i pączków. Dużą frajdą dla wychowanków było wałkowanie ciasta i wykrawanie kształtów oponek. Efektem ich działań były pięknie wyglądające i smaczne wyroby. Na uwagę zasługuje fakt, że wszyscy wykazali się dużą cierpliwością, gdyż przygotowanie ciasta drożdżowego, formowanie pączków, a następnie ich smażenie zajmuje dużo czasu. Wypiekami pachniało w całym internacie. Popołudniu, gdy zakończono prace kucharskie i porządkowe, wychowankowie wraz z opiekunami wyszli z inicjatywą podzielić się wyrobami z uczestnikami Warsztatów Terapii Zajęciowej. Uczestnicy nie kryli zachwytu i radości z słodkich wyrobów, a pracownicy zadowolenia. Wszyscy w miłej atmosferze i z apetytem zjedli przygotowane słodkości.
Zgodnie z tradycją nie spróbowanie pączka w tłusty czwartek przynosi pecha, dlatego też Pani instruktor przyuczenia do zawodu oraz praktykanci w Internacie w Namysłowie zatroszczyli się o nasze samopoczucie.
Monika Herba