Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego? A nic tak bardzo nie cieszy, jak produkt własnoręcznie zrobiony. Uczestnicy Hufca Pracy w Opolu wraz z wychowawcą wybrali się na warsztaty robienia produktów z karmelu.

Zdobyta wiedza i umiejętności wzbogaci ich warsztat zawodowy i pomoże w późniejszym czasie na rynku pracy. Jednocześnie jest to jeden z zawodów najbardziej rozwijających kreatywność. Spotkanie z Panią karmelarz rozpoczęło się od poznania zasad BHP na stanowisku pracy. Młodzież poznała także historię tworzenia produktów cukierniczych.
Następnie uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę na temat rodzaju cukrów, aromatów i barwników. Poznali ich wpływ na ludzki organizm oraz możliwe konsekwencje z ich nadużywania. Po tak obszernej dawce teoretycznej, każdy uczestnik zaprojektował swojego lizaka zgodnie ze wcześniej poznanymi zasadami. Stworzenie własnego lizaka było już tylko pysznym zwieńczeniem jakże słodkich i pachnących warsztatów.

 

Magdalena Chełpa-Jankowicz

 

276042303 229356839356793 4703709073923270906 n1

 

276122783 2123154694517374 2703428895788483723 n1

 

276945117 1023111311919283 4536485437349129555 n1

 

277058273 1348457285632059 4443843405710056515 n1