Kto z nas nie lubi od czasu do czasu zjeść coś słodkiego? A nic tak bardzo nie cieszy, jak produkt własnoręcznie zrobiony. Uczestnicy Hufca Pracy w Opolu wraz z wychowawcą wybrali się na warsztaty robienia produktów z karmelu.
Zdobyta wiedza i umiejętności wzbogaci ich warsztat zawodowy i pomoże w późniejszym czasie na rynku pracy. Jednocześnie jest to jeden z zawodów najbardziej rozwijających kreatywność. Spotkanie z Panią karmelarz rozpoczęło się od poznania zasad BHP na stanowisku pracy. Młodzież poznała także historię tworzenia produktów cukierniczych.
Następnie uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę na temat rodzaju cukrów, aromatów i barwników. Poznali ich wpływ na ludzki organizm oraz możliwe konsekwencje z ich nadużywania. Po tak obszernej dawce teoretycznej, każdy uczestnik zaprojektował swojego lizaka zgodnie ze wcześniej poznanymi zasadami. Stworzenie własnego lizaka było już tylko pysznym zwieńczeniem jakże słodkich i pachnących warsztatów.
Magdalena Chełpa-Jankowicz