O tym, że właściwa dieta jest jedną z podstaw zdrowego stylu życia wiadomo nie od dziś. Wielu ludzi ma jednak głęboko zakorzenione przeświadczenie, że przygotowanie zdrowego posiłku zawsze jest trudne i wiąże się z zakupem wyszukanych i niezwykle drogich produktów. Po części sprzyja temu duże zainteresowanie dietami, jakie obecnie da się zaobserwować w mediach.

Wielu celebrytów promując zdrowy styl życia prezentuje w programach telewizyjnych i na kanałach internetowych skomplikowane i drogie przepisy kulinarne twierdząc, że stosowanie ich stanowi jeden z sekretów zachowania zdrowia i urody. Nie jest to oczywiście prawda. Zdrowa dieta nie musi być ani skomplikowana ani przesadnie droga. Pełnowartościowe posiłki można komponować z ogólnie dostępnych, wręcz pospolitych składników, a ich przygotowanie nie musi zajmować długich godzin. Przekonać się o tym mogli uczestnicy Nyskiego Hufca Pracy, którzy podczas zorganizowanego w placówce „Tygodnia Zdrowego Żywienia” mogli się nie tylko dużo dowiedzieć o zbilansowanej diecie, ale również  spróbować swoich sił w przygotowywaniu zdrowego śniadania. Przez dwa dni uczniowie klasy 7 i 8 uczyli się jak zrobić kilka smacznych wersji pasty jajecznej i mniej znany, ale równie wyśmienity humus z ciecierzycy. W kuchni prym wiodły osoby, które przyuczenie do zawodu odbywają w lokalach gastronomicznych, jednak również ich koledzy starali się brać aktywny udział w zajęciach. Wspólne przygotowywanie i spożywanie śniadań stało się okazją do integracji grupy oraz swego rodzaju nauki kulturalnego spędzania czasu przy stole, nakrywania do stołu i dbania o to, aby każdy gość czuł się jak u siebie w domu.

Anna Zielińska

śniadanie 5jpg