W związku z tym, że za kilka dni w Polsce obchodzony będzie tzw. „tłusty czwartek” chcieliśmy pokazać naszej młodzieży, że przygotowanie zdrowego posiłku nie jest trudne, a może przynieść dużo radości. W internacie Ośrodka Szkolenia i Wychowania w Oleśnie gościliśmy Panią dietetyk, która przeprowadziła dla uczestników ciekawe warsztaty kulinarne.

Na samym początku spotkania została przeprowadzona pogawędka zwracająca uwagę na zasady prawidłowego odżywiania się oraz zdrowego stylu życia. Następnie młodzież przy pomocy Pani dietetyk zabrała się za przygotowywanie smacznych, a przede wszystkim zdrowych przekąsek. Jako pierwsze młodzież przygotowała tortille z hummusem, wędliną oraz warzywami, następnie słodki poczęstunek składający się z deseru sporządzonego z jogurtu naturalnego z dodatkiem owoców, miodu i orzechów. Głównym celem warsztatów było wykształcenie w uczestnikach postaw prozdrowotnych poprzez nabycie zasad zdrowego odżywiania się. W ten sposób młodzież uświadomiła sobie, że zdrowe jedzenie może być naprawdę smaczne. Okazało się, że połączenie ze sobą kilku niepozornych składników pozwala na stworzenie zdrowego i pysznego posiłku. Zmiana nawyków odżywiania nie jest łatwym procesem, wymaga dużo mobilizacji i chęci, ale dzięki warsztatom młodzież ma nie tylko okazję poznać nowe i ciekawe smaki, sposoby przygotowania zdrowych posiłków, ale też dowiedzieć się że regularne i urozmaicone menu pozwala cieszyć się zdrowiem i optymizmem o każdej porze roku.

Opracowała: Dominika Lisy

 

20230207 164033

 

collag1e