Przed nami koniec karnawału, a  wraz z nim „Tłusty Czwartek”. To dzień, w którym zgodnie z tradycją Polacy spożywają pączki, faworki, smażone w głębokim oleju oponki oraz inne niezwykle tuczące i raczej średnio zdrowe smakołyki. Dzień, który kończy okres karnawału i otwiera okres długiego przedświątecznego postu.

By w jakiś sposób zrównoważyć tłustoczwartkowy kult obżarstwa Rada Młodzieży nyskiego Hufca Pracy przystąpiła do ogólnopolskiej inicjatywy pod hasłem „Czwartek słodki, nie tylko tłusty”. Wraz z naszym opiekunem zorganizowaliśmy prelekcję o zasadach zdrowego żywienia. Zjedliśmy też dobre, wspólnie przygotowane śniadanie, które skomponowaliśmy tak, by było bogate w cenne składniki odżywcze. Na stole zagościły między innymi: warzywa z patelni, kapusta kiszona, buraki, pestki dyni i słonecznika. Śniadanie było dla nas okazją do tego, aby się uczyć zasad zdrowego żywienia oraz nowych smaków. Czas spędziliśmy towarzysko, a wielu z kolegów przekonało się do jedzenia warzyw.

Anna Zielińska

 

IMG 20230207 083109