Wychowawcy chcąc zaskoczyć powracającą z ferii młodzież w ramach powitania, przygotowali dla uczestników ciekawą akcję kulinarną. Kadra zaprosiła młodzież do wspólnego wykonania deseru, który z powodzeniem mógłby zastąpić wysokokaloryczne pączki, które kosztowane były w Tłusty Czwartek w czasie ferii.

W myśl inicjatywy, żeby nie najadać się zbyt tłusto, uczestnicy wykonali gofry z mąki pełnoziarnistej, a jako dodatek zamiast bitej śmietany i słodkiej czekolady do gofrów zostały wykorzystane: jogurt naturalny, miód, orzechy włoskie oraz banany. Uczestnicy byli pod wrażeniem smaku gofrów. Karol jeden z uczestników zabawy, tak mówił o wspólnej akcji: „Gofry są bardzo smaczne i mogłyby śmiało zastąpić pączki w Tłusty Czwartek”, wraz z nim zgodziła się cała grupa. Przy okazji robienia słodkiej przekąski wywiązała się rozmowa na temat zdrowego odżywiania oraz aktywnych form spędzania czasu wolnego. Uczestnicy zdają sobie sprawę z tego jak ważne jest prawidłowe odżywianie dla naszego organizmu, a głównym celem inicjatywy było pokazanie uczestnikom, że najlepiej zacząć od niewielkich zmian. Wystarczy zamienić mąkę pszenną na pełnoziarnistą, słodkie posypki oraz bite śmietany na jogurt naturalny orzechy czy miód i na naszym talerzu ląduje zdrowy pełnowartościowy posiłek, który doda nam energii i siły, a nie będzie ubogim w wartości odżywcze zapychaczem.

Ewa Wieczniak

gofry2

 

gofry

 

gofry1