Jak w zdrowszy sposób przygotować znane i lubiane potrawy? Tego wszystkiego dowiedziały się na warsztatach kulinarnych uczestniczki Hufca Pracy w Brzegu. Warsztaty poprowadziły dietetyczki z Akademii Żywienia.

Prowadzące omówiły zagadnienia dotyczące zdrowego odżywiania, podpowiedziały w jaki sposób planować swój codzienny jadłospis, tak aby znalazły się w nim wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W drugiej części uczestniczki podzieliły się na grupy. Każda grupa przygotowała samodzielnie pizzę, quesadillę i czekoladowe naleśniki. Wspólne gotowanie sprawiło młodzieży wiele radości, a poznawanie alternatyw dla wysokokalorycznych (lecz równie smacznych!) składników, było dodatkową wartością. Gdy wszystkie potrawy były już gotowe nadszedł czas na najbardziej wyczekiwany moment – wspólną ucztę. Przyrządzone dania zostały uznane przez wszystkich za smakowite i niczym nie ustępujące tym, które już znają w nieco innej wersji. Dopracowane w każdym detalu elementy, dobrej jakości produkty i praca zespołowa sprawiły, że młodzież mogła poczuć się przez moment jakby uczestniczyła w programie kulinarnym. Dziękujemy pani Justynie i pani Alicji za wspaniale przeprowadzone warsztaty, dzięki którym nasze uczestniczki mogły zdobyć nowe umiejętności oraz miło spędzić wspólnie czas.

 

Magdalena Smoła

Aleksandra Partykiewicz

 

kolaż warsztaty kulinarne1