Województwo Opolskie to region znany między innymi z długich tradycji przemysłu piwowarskiego. Ze względu na specyficzne warunki klimatyczne uzyskuje się tu wysokie plony bardzo dobrej jakości jęczmienia browarnego używanego do produkcji słodu oraz wysokojakościowego chmielu używanego do produkcji piwa. W dniu 2 czerwca uczniowie klasy II wybrali się na wycieczkę zawodoznawczą do firmy Browar Głubczyce S.A., której doświadczenie w branży piwowarskiej sięga 160 lat, dlatego piwa, które waży posiadają prawdziwą piwną duszę.

W czasie wycieczki nasi uczestnicy mogli obejrzeć, jak wygląda proces produkcji piwa od etapu zacierania aż do uruchomienia fermentacji. Każdy z procesów zrealizowany jest przy użyciu aparatury stosowanej powszechnie w browarach. Nasi uczniowie mieli okazję poznać procesy produkcji zaglądając w każdy zakamarek instalacji, obserwując w praktyce działanie całej linii produkującej piwo. Warto nadmienić, iż produkowane są również napoje bezalkoholowe, którymi młodzież została obdarowana na koniec wycieczki. Sprawiło to, że sami mogli dokonać kontroli jakość w sposób organoleptyczny. Młodzież dowiedziała się również, na jakich stanowiskach można zostać zatrudnionym w firmie i jakie wymagania muszą spełniać kandydaci na pracowników oraz jak ważne są predyspozycje zawodowe przyszłych pracowników. Celem wycieczki było budowanie wśród młodzieży świadomości dotyczącej planowania własnej kariery i ukierunkowanie na podjęcie właściwej decyzji zawodowej. Serdecznie dziękujemy za bardzo ciepłe przyjęcie i za zaangażowanie  Pracownikom Browar Głubczyce S.A., którzy z ogromną pasją opowiedzieli uczniom o tajnikach piwowarstwa oraz historii miejsca, w którym znajduje się browar.

Agnieszka Komarnicka

Mirela Rybeczka-Kuźnik

 

collage