Czekolada to najbardziej znany słodki przysmak na świecie. Jedzenie czekolady nie tylko poprawia samopoczucie, ale może być również dobre dla serca i mózgu. Często czekoladę otrzymujemy w prezencie  jako drobny upominek, czy też dodatek do większego prezentu.

Na pewno każdy z nas miewa takie chwile, kiedy to sam idzie do sklepu po tabliczkę czekolady, aby poprawić sobie humor, gdy na przykład mamy ciężki dzień w pracy, szkole. To właśnie czekolada dodaje nam energii, pobudza nasz mózg do działania – jest niezastąpiona.  Jeśli chodzi o historię czekolady w Europie to sięga ona czasów Krzysztofa Kolumba. Najprawdopodobniej pierwsze nasiona kakaowca zostały przywiezione do Europy właśnie za jego pośrednictwem. Niemniej jednak, nie zachwyciły one dworu hiszpańskiego swoim aromatem czy też smakiem - Europejczycy nie wiedzieli do końca co z nimi można zrobić i do czego wykorzystać. Dlatego na jakiś czas słuch o nich zaginął. W Polsce pierwsze tabliczki czekolady przywędrowały z sąsiednich Niemiec za pośrednictwem Karola Wedla, który następnie otworzył swoją pierwszą cukiernię w Warszawie, proponując czekoladę w tabliczkach oraz do picia - miało to miejsce w 1845 roku.

W internacie OSiW OHP w Oleśnie, aby spędzić miło popołudnie i przybliżyć tematykę pochodzenia czekolady wychowawca wraz z młodzieżą wykonali muffinki czekoladowe oraz gazetkę okolicznościową. Każdy wychowanek mógł skosztować pysznych czekoladowych wyrobów, a nasi praktykanci w zawodzie kucharz mogli pochwalić się swoimi umiejętnościami kulinarnymi.

 


Joanna Chrobot

Aneta Majkut

 

collage1