W ramach cyklu wizyt studyjnych i programu „Już pracuję” w Nysie, uczestnicy Hufca Pracy, uczący się w Szkole Branżowej I Stopnia odwiedzili kolejny zakład produkcyjny, działający na lokalnym, nyskim rynku pracy – Spółdzielnię Pracy Cukry Nyskie.

Sztuka cukiernictwa praktykowana w Spółdzielni Pracy Cukry Nyskie to lokalna tradycja, która sięga 1949 roku, w którym to powstał zakład pracy, dzisiaj jeden z największych polskich przedsiębiorstw cukierniczych. Wyroby pochodzące właśnie z Nysy znane są niemalże wszędzie, w kraju i za granicą. Główną działalnością Cukrów Nyskich jest produkcja i sprzedaż wyrobów ciastkarskich, do których należą herbatniki, wafle, markizy, słone przekąski i wiele innych produktów lubianych i znanych od pokoleń. Nowoczesne linie produkcyjne pozwalają również na produkcję wyrobów skierowanych do konsumentów z wykształconą świadomością konsumencką i dbających o zdrowy styl życia, w tym dla diabetyków. Właścicielami firmy są pracownicy – udziałowcy, którzy z pełnym zaangażowaniem dbają o rozwój i decydują w ważnych sprawach firmy. Cukry Nyskie to całkowicie polska firma, co w dobie globalizacji staje się powoli rzadkością, a produkowane wyroby charakteryzują się bardzo wysoką jakością. Podobnie, jak w innych zakładach, które wizytowaliśmy, tak i w Cukrach Nyskich, uczniowie poznali specyfikę firmy, oglądali procesy produkcyjne oraz bardzo nowoczesne linie produkcyjne. Mieli możliwość przyjrzenia się rzeczywistym warunkom pracy oraz urządzeniom wykorzystywanym w zakładzie przemysłu cukierniczego. Tutaj również przedstawiona została nam wiedza o procesach rekrutacyjnych, możliwościach zatrudnienia, wymaganych kwalifikacjach zawodowych oraz umiejętnościach pożądanych na poszczególnych stanowiskach pracy. Firma ciągle się rozwija i unowocześnia swój park maszynowy. Aby pozostawać wśród liderów polskiego cukiernictwa, stale monitoruje trendy rynkowe oraz konkurencję w Polsce i poza jej granicami. Swoimi wyrobami chętnie wspiera lokalne inicjatywy kulturalne i sportowe oraz duże oraz znane inicjatywy charytatywne, jak „Szlachetna Paczka”, którą wszyscy znamy. Podobnie, jak w innych zakładach, i w Cukrach Nyskich są możliwości pracy, rozwoju i awansu zawodowego, do którego zachęcały panie Emilia Job z Działu Marketingu oraz Kierownik Produkcji – Sylwia Doroszko i Starszy Inspektor BHP – Ewa Szuwalska.

Dziękujemy pięknie za „słodką i pyszną” wizytę studyjną goszczącym nas przedstawicielkom Spółdzielni Pracy Cukry Nyskie, za możliwość poznania lokalnego zakładu pracy oraz degustację, zwłaszcza (ciekawostka!) prototypów nowych wyrobów, które na rynku pojawią się dopiero przed Świętami Bożego Narodzenia 2024!    

Joanna Taramina

Magdalena Wajdzik

Piotr Romek

 

aa2

aa3

aa4

aa5

aa6

aa7

aa9

aa8