W miniony wtorek w Namysłowie, cztery zespoły z województwa opolskiego zmagały się z gastronomicznymi zadaniami. Byli to uczniowie III klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej, przedstawiciele ŚHP Namysłów, HP Kędzierzyn- Koźle, HP Nysa oraz Grupy Wychowawczej z Brzegu.

Konkurs podzielony był na dwie części, teoretyczną i praktyczną. Eliminacje kolejny raz odbyły się w Zespole Szkół Mechanicznych im. Żołnierzy Września 1939 Roku w Namysłowie. Po części teoretycznej- teście, uczestnicy przystąpili do przyrządzania potraw.

 

1.nam

 

Do wykonania mieli pierogi z kaszą i serem, deep z rzodkiewką oraz kisiel jabłkowy. Nad poprawnością wszystkich zadań czuwało jury, którego przewodniczącą była pani Edyta Skiba- nauczyciel przedmiotów gastronomicznych. Najlepszym zespołem i tym samym pierwsze miejsce zajęły uczestniczki z HP Kędzierzyna Koźla- Maria Miłota oraz Sandra Krzuś- dziewczęta będą reprezentowały województwo opolskie na ogólnopolskim finale konkursu. Na drugim miejscu uplasował się zespół z Brzegu, natomiast trzecie miejsce zajęły dziewczyny z ŚHP Namysłów.

2.nam     3.nam


Tego typu przedsięwzięcia ukazują jak liczne talenty posiada młodzież OHP. Podczas konkursu widać było wśród uczestników pasję i pełne zaangażowanie w przyrządzaniu dań. Wszyscy reprezentanci hufców potwierdzili sobą słowa Sherry Argov, która stwierdziła, że „jest się na tyle interesującym, na ile głębokie są nasze zainteresowania”.


Malwina Jabłońska