Koniec listopada to okres pierwszych świątecznych przygotowań, szczególnie kiedy mamy na myśli pierniki, one bowiem muszą leżakować, aby na święta Bożego Narodzenia nabrać wyjątkowego smaku i aromatu.

Sposobów oraz receptur wypieku jest wiele, jednak dane historyczne mówią, że pierniki śląskie w niczym nie ustępowały toruńskim, a kilka stuleci temu były one na ziemiach prudnickich znanym i cenionym specjałem. Nawiązując do lokalnej tradycji Młodzieżowe Centrum Kariery w Prudniku dnia 25.11.2019r. zorganizowało przy współpracy z Hufcem Pracy w Głubczycach warsztaty wypieku pierników przy użyciu drewnianych form piernikarskich w Muzeum Ziemi Prudnickiej dla uczniów szkoły branżowej. Uczestnicy podczas warsztatów mieli możliwość poznać receptury oraz sposoby przygotowania i wypieku korzennych specjałów z użyciem tradycyjnych form drewnianych. Podczas własnoręcznego wykonywania świątecznych wypieków młodzież poznała lokalne zwyczaje i obrzędy świąteczne o historyczny zabawieniu. W czasie wypieku pierników, na prośbę pracowników MCK przewodnik zabrał młodzież w historyczną podróż przez lokalną sztukę rzemiosła. Podczas zwiedzania muzeum oprócz omówienia eksponatów, przewodnik opowiedział o ginących zawodach ( np. cukiernik, kaletnik, rymarz, tkacz) oraz ciekawostki z nimi związane. Miłym akcentem spotkania była możliwość wejścia na basztę, w której też mieści się zbrojownia. Na zakończenie warsztatów młodzież zabrała ze sobą samodzielnie wykonane pierniki oraz strudzona wysiłkiem kulinarno - historycznym skorzystała
z poczęstunku przygotowanego przez organizatorów nawiązującego do tematyki warsztatów.

Hubicki Łukasz

Paulina Mukoid

111111