- Szczegóły
- Odsłony: 965
W zeszłym tygodniu mieliśmy przyjemność rozpocząć główne działania związane z realizacją projektu pn.: „Jedność w różnorodności - medialnie, kulinarnie, europejsko!”, który jest współfinansowany w ramach programu Unii Europejskiej Erasmus+. Działania zostały zainicjonowane przez uczestników Środowiskowego Hufca Pracy w Namysłowie oraz innych jednostek terenowych, którzy opracowali projekt wspólnie z młodzieżą ze szkół z miasta Alytus na Litwie. Głównym celem projektu jest edukacja prozdrowotna, zwiększenie świadomości młodzieży i innych grup społecznych, jak dbać o własne zdrowie poprzez zdrowe odżywianie się i ograniczenie lub wyeliminowanie całkowicie tzw. "jedzenia śmieciowego", jako szkodliwego oraz szerokie upowszechnienie tego tematu w mediach. Ważnym aspektem jest zbadanie kulinarnego dziedzictwa europejskiego poprzez poznanie jego składowych: polskiej i litewskiej kultury kulinarnej i poznanie kanonów kuchni obu narodów. Taka potrzeba zrodziła się w odpowiedzi na pytanie, jak młode pokolenie, żyjące w Europie powinno się odżywiać, aby wyeliminować tzw. „śmieciowe jedzenie”, które poprzez bary szybkiej obsługi wpisało się na stałe w krajobraz kulinarny współczesnej Europy. Podczas 12-dniowych zajęć warsztatowych młodzież stara się odszukać alternatywę do jedzenia typu fast food w dobrym i zdrowym odżywianiu się, szczególnie w kuchni polskiej i litewskiej. Wspólne działania młodzież rozpoczęła od integracji, chcąc się bliżej poznać, co miało na celu utworzenie czterech grup uczestników, którzy będą odpowiadać za powierzone zadania według swoich umiejętności i zainteresowań – grupa filmowa, która zajmuje się opracowaniem filmu instruktażowego o gotowaniu, grupa aranżacyjna – będąca odpowiedzialna za scenografię i wystrój stołu oraz pomieszczenia, w którym ma być nagrywany filmik, grupa kulinarna, która opracowuje proste przepisy na dania i przygotowuje składniki oraz grupa archiwizacyjna- odpowiedzialna za dokumentację wszystkich działań, filmująca warsztaty, w których młodzież bierze udział oraz wpisująca do kroniki najważniejsze wydarzenia. Jednym z wielu działań projektowych jest analiza ankiet żywieniowych przeprowadzona w szkołach w Polsce i na Litwie dotyczących nawyków żywieniowych uczniów oraz analiza filmów o żywieniu, które dają obrazy o tym, jak na przestrzeni lat zmieniały się owe nawyki. Podczas warsztatów z blogerem kulinarnym młodzież zdobyła wiedzę na temat zdrowego odżywiania się i stylu życia, ale także nauczyła się podstawowych umiejętności dotyczących graficznej obróbki filmiku instruktażowego o gotowaniu, który będzie prezentowany na Biesiadzie. Podczas spotkania z dietetykiem młodzież natomiast opracowała piramidę żywieniową oraz nauczyła się zasad savoir-vivre panujących przy stole, ważnym aspektem tych zajęć było wspólne omówienie kanonów dekorowania stołów, które młodzież wykorzysta w kolejnych dniach trwającego projektu. Jednym z elementów działań projektowych są gry miejskie, w których młodzież uczestniczyła we Wrocławiu, gdzie z mapą w ręku zwiedzali miasto trasami przygotowanymi przez litewskich uczestników oraz w Namysłowie, gdzie polska grupa chciała poprzez grę terenową ukazać swoje miasto, zwieńczeniem gry była nauka poloneza na namysłowskim rynku.We Wrocławiu w jednej z najstarszych restauracji w Polsce młodzież m.in.: mogła poznać tajniki nakrywania do stołu, natomiast podczas wycieczki edukacyjnej do Zakopanego młodzież poznała kuchnię staropolską i góralską oraz poznała kunszt przygotowania i wytwarzania oscypka łącznie z filmowaniem. Każdy dzień działań młodzież wspólnie podsumowuje na wieczornych spotkaniach, gdzie za pomocą „termometru uczuć” przedstawia jakie ma odczucia związane z danym dniem. Przed młodzieżą jeszcze m.in. warsztaty z fotografem, warsztaty z carvingu oraz wyjazd do Biskupina, gdzie uczestnicy będą wytwarzać naczynia z gliny, które będą elementem dekoracji podczas biesiady, która zwieńczy wspólne główne działania projektowe.
Projekt jest realizowany przy wsparciu finansowym Komisji Europejskiej. Artykuł odzwierciedla jedynie stanowisko jej autorów i Komisja Europejska oraz Narodowa Agencja Programu Erasmus+ nie ponoszą odpowiedzialności za jej zawartość merytoryczną.
- Szczegóły
- Odsłony: 966
Środowiskowy Hufiec Pracy w Namysłowie 8-6 działający przy Opolskiej Wojewódzkiej Komendzie OHP w Opolu po raz kolejny bierze udział
w projekcie współfinansowanym ze środków Erasmus+.
- Szczegóły
- Odsłony: 794
Dnia 19.07.2019r. w Warsztatach Terapii Zajęciowych w Oleśnie odbyła się Giełda Pracy zorganizowana przez MCK Olesno wspólnie z firmą PERFECT CAR. Celem spotkania była pomoc ww. pracodawcy w znalezieniu pracownika biurowego.
- Szczegóły
- Odsłony: 1061
7 lipca w Hotelu Mercure w Opolu odbył się wernisaż wystawy, prezentującej prace artystyczne uczestników polsko-litewskiej wymiany młodzieży, realizowanej przez młodzież z Hufca Pracy w Opolu oraz Gimnazjum im. Stanisława Moniuszko w Kowalczukach.
- Szczegóły
- Odsłony: 1103
Grupa 20 uczestników z województwa opolskiego w dniu 2.07.2019 r. wyruszyła na obóz letni „Śladami Jana Pawła II”, zorganizowanym przez Opolską Wojewódzką Komendą OHP w ramach letniego wypoczynku. Młodzież mieszkała w Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Lanckoronie. Uczestnicy zwiedzili Wadowice, Kraków, Zakopane, Kalwarię Zebrzydowską oraz Lanckoronę.
- Szczegóły
- Odsłony: 1257
Uczestnicy Hufca Pracy w Opolu wspólnie z grupą litewskich uczniów z Gimnazjum im. Stanisława Moniuszko z Kowalczuk (Kalveliai) biorą udział w polsko-litewskiej wymianie w ramach projektu „Artystyczny obraz Polski i Litwy”, sfinansowanego ze środków Polsko - Litewskiego Funduszu Wymiany Młodzieży z dotacji Ministerstwa Edukacji Narodowej.
- Szczegóły
- Odsłony: 895
W ubiegłym tygodniu zakończyła się pierwsza forma wsparcia w ramach projektu „Od szkolenia do zatrudnienia - EFS” w Młodzieżowym Centrum Kariery w Nysie. Uczestnicy zrealizowali zajęcia indywidualne i grupowe z doradcą zawodowym Magdaleną Wajdzik.
- Szczegóły
- Odsłony: 632
Wraz z rozpoczęciem okresu wakacyjnego, jak każdego roku, wzrasta zainteresowanie zatrudnieniem w ramach Akcji Lato, które prowadzone są w wielu przedsiębiorstwach produkcyjnych. Obecnie dwa duże zakłady pracy prowadzą właśnie taki nabór w powiecie nyskim.