Z okazji przypadającego w miesiącu październiku Dnia Odpoczynku dla Zszarganych Nerwów uczestnicy Hufca Pracy w Nysie ze Szkoły Branżowej i Szkoły Podstawowej wraz z opiekunami zafundowali sobie w dniu wczorajszym jednodniowe „sanatorium” uczestnicząc w spotkaniu integracyjnym na strzelnicy wirtualnej w Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego. Sport strzelecki wymaga od strzelców koncentracji i skupienia oraz chwilowego odizolowania się od codziennych trosk i zmartwień i taki cel sobie postawiliśmy w tym dniu.

Każdy młody człowiek staje przed wyborem ścieżki edukacyjnej, potrzebnej do realizacji kariery zawodowej. W Młodzieżowym Centrum Kariery w ramach zajęć z doradcą zawodowym i pośrednikiem pracy uczniowie badają swoje umiejętności, kompetencje i predyspozycje zawodowe oraz poznają specyfikę pracy wybranych specjalnościach. Teoria to jedno, a praktyczne poznanie zawodu to drugie.

W ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery, pracownicy Młodzieżowego Centrum Kariery w Brzegu, zorganizowali dzień otwarty, który w całości poświęcony był indywidualnym konsultacjom, z których mogli skorzystać wszyscy zainteresowani mieszkańcy powiatu brzeskiego, poszukujący pomocy w odnalezieniu się na rynku pracy.

Ubiegły piątek w Grupie Wychowawczej w Prudniku upłynął pod znakiem zdrowia i wiedzy na temat korzyści, jakie płyną z jedzenia owoców i warzyw. Światowy Dzień Owoców i Warzyw to doskonała okazja do tego, aby młodzi uczestnicy OHP dowiedzieli się więcej na temat zdrowego odżywiania, a także zapoznali się z różnorodnymi smakami, jakie oferuje nam natura.

W branży usługowej funkcjonuje przekonanie, że umiejętności rzetelnej obsługi klienta, reagowanie na sytuacje stresogenne i zarzadzanie stresem to podstawowe umiejętności współczesnego pracownika.

Tegoroczna edycja Ogólnopolskiego Tygodnia Kariery odbyła się pod hasłem „Talent i praca – to się opłaca”. W ramach tego wydarzenia Młodzieżowe Centrum Kariery w Namysłowie zorganizowało wydarzenia tj. giełda pracy, ABC prowadzenia działalności gospodarczej, a także warsztaty savoir vivre w pracy kelnera.