Uczestnicy projektu PO WER „Z europejskimi kompetencjami na rynek pracy”, (nr 2020-1-PL01-KA102- 079634), realizowanego na zasadach Erasmus+, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego, na początku kwietnia wyjechali na staże zawodowe do Hiszpanii. Młodzież odbywa praktyki w zawodach: kucharz, fryzjer i mechanik pojazdów samochodowych.

W Ośrodku Szkolenia i Wychowania w Namysłowie odbyły się warsztaty cukiernicze przeprowadzone przez Pana Marcina Zawadę pasjonata słodkich wypieków oraz Panią Katarzynę Siemońską właścicielkę Kawiarni ,,Mała Czarna” z Wołczyna. Warsztaty rozpoczęły się od części teoretycznej. Prowadzący zapoznali młodzież z zawodem cukiernika, podzielili się swoim doświadczeniem zawodowym, a następnie przedstawili plan warsztatów.

9 kwietnia rozstrzygnięto konkurs fotograficzny dla uczestników Hufca Pracy w Opolu pn. „Wielkanocne różności”. Od 29 marca młodzież przesyłała wykonane osobiście zdjęcia związane ze świętowaniem Wielkanocy, tradycjami i zwyczajami Wielkiego Tygodnia, śniadania wielkanocnego oraz lanego poniedziałku.

7 kwietnia br. został rozstrzygnięty Konkurs Kulinarny pod nazwą „Polska smakuje, czyli polskie przysmaki wielkanocne”. Komisja Konkursowa w składzie: Edyta Skiba nauczyciel teoretycznych przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Mechanicznych w Namysłowie - przewodnicząca, Ewa Zajączkowska- Kierownik Zespołu kształcenia i wychowania w OWK OHP oraz Bernadeta Orlikowska – główny specjalista ds. kształcenia, spotkała się na platformie Microsoft 365, za pośrednictwem aplikacji Teams.

W ostatnich dniach marca młodzież z internatu Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Oleśnie, należąca do koła ekologicznego siała i sadziła kwiaty w doniczkach. Pierwsze dni wiosny mamy już za sobą, więc już czas aby trochę ożywić kwiatami internat.

wJan 8 20217