W Opolskiej Wojewódzkiej Komendzie trwa konkurs kulinarny. Konkurs polegał na przygotowaniu przez młodzież świątecznej potrawy wielkanocnej i nagraniu filmu. Inspiracją miała być Kuchnia Polska i polskie produkty lokalne, regionalne lub ogólnopolskie.

Przed Świętami Wielkanocnymi pamiętamy o naszych bliskich składając im życzenia. Teraz dużo częściej robimy to telefonicznie, mailowo czy SMS-owo, jednak jeszcze nie tak dawno powszechny był zwyczaj wysyłania kartek świątecznych.

Wg danych GUS z 2020 r. dotyczących umiejętności cyfrowych tylko 1,2% odsetek młodzieży w wieku 16-24 lat korzystających z Internetu nie posiada żadnych umiejętności cyfrowych. Jednak tworzenie np. stron internetowych, grafiki komputerowej, tworzenie baz danych czy  programowanie jest dla wielu młodych ludzi dużym wyzwaniem i wymaga dużej wiedzy oraz umiejętności.

Z okazji pierwszego dnia wiosny Hufiec Pracy w Byczynie ogłosił konkurs fotograficzny pt. ,,Wiosna na fotografii”, który trwał od 22.03.2021r. do 28.03.2021r.

W czwartek 25 marca uczestnicy OSiW w Oleśnie powitali przyjście wiosny. Kilka dni wcześniej jeszcze zalegał śnieg, a każdy z nas wypatrywał promieni słonecznych i możliwości spędzenia czasu na świeżym powietrzu.

Nowy rok. Nowy początek. Dni stają się coraz dłuższe. W przyrodzie zachodzą zmiany, które niezbicie świadczą o tym , że nadchodzi wiosna.

Biurko w pokoju zamiast  ławki w szkole, ekran komputera zamiast tablicy, wirtualne rozmowy i spotkana, a nawet rozrywka tak wygląda obecnie nasza rzeczywistość. Trwający od roku stan uświadomił nam jeszcze bardziej niż kiedykolwiek jaki ważne jest bezpieczeństwo w sieci.

Mówienie o tolerancji, szacunku i prawach człowieka nie jest proste dla młodzieży. Dlatego uczestnicy Hufca, realizujący projekt Europejskiego Korpusu Solidarności, w swoich działaniach mocno skupili się na poszukiwaniu metod praktycznego przekazywania wiedzy o tolerancji. Chcąc przybliżyć mieszkańcom miasta ten temat, ze szczególnym naciskiem na akceptowanie i poszanowanie praw przedstawicieli społeczności romskiej, wykorzystano wiedzę i umiejętności realizatorek projektu.